Záchranáři pomáhají při bodnutí hmyzem

vosa obecná (Vespula vulgaris)
 

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje během včerejší neděle vyjížděla k 27 případům alergické reakce na bodnutí hmyzem. Zdravotníci doporučují v případě většího otoku či vícenásobného bodnutí vždy vyhledat odbornou pomoc.

Včera zaznamenali dispečeři tísňové linky 155 zvýšený počet výjezdů k osobám, které bodla vosa či včela, a u nichž se rozvinula alergická reakce. Záchranáři tak vyjeli během dvanáctihodinové směny na pomoc 27 pacientům, z nichž tři byli ve vážném ohrožení života. 

Příznaky alergické reakce a anafylaktického šoku se projevují větším otokem, červenými skvrnami po těle, svěděním, zhoršenou průchodností dýchacích cest. Může nastat i záchvat podobný astmatickému, opocenost, pokles krevního tlaku, pocit na omdlení, křeče, bezvědomí a někdy i zástava srdeční akce. 

Lokální otok v místě bodnutí je normální. Pomáhá chladit místo bodnutí a namazat ho volně prodejnou mastí s obsahem antihistaminik. Alergici by si měli aplikovat léky, které mají od svého lékaře (tablety, čípky nebo injekci, tzv. EpiPen), a zavolat záchrannou službu. 

Při bodnutí v dutině ústní nebo na krku otok zpomalí studený obklad a cucání ledu nebo zmrzliny. V případě většího počtu žihadel či bodnutí v  oblasti krku a v ústech je třeba vždy zavolat záchrannou službu, i když poštípaná osoba není alergik. 

Připraveno na základě zprávy Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.

Klíčová slova: